Team

Sean Klaiber

"Klaiber en FC Utrecht blij met elkaar"

Sean Klaiber maakte op 23 februari 2014 zijn debuut in de hoofdmacht van FC Utrecht. Vandaag tekende hij een nieuw contract bij de huidige nummer vijf van de Eredivisie, dat loopt tot de zomer van 2021. Toch sluit Klaiber een transfer niet uit. ,,Ik heb het uitstekend naar mn zin bij FC Utrecht, maar ik wil ook ooit graag naar een mooie club in het buitenland.

Klaiber speelt al sinds 2007 bij FC Utrecht. Hij werd op zijn dertiende gescout door de club, nadat hij eerder in de jeugd al speelde voor VVIJ, Ajax, JSV Nieuwegein en SV Geinoord. Op zijn negentiende mocht hij zijn debuut maken in de Eredivisie, in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (1-0 winst). Hij speelde ook toen al als rechtsback, een positie waarop hij zich de afgelopen seizoenen heeft gespecialiseerd. Klaiber is van oorsprong een middenvelder, maar voelt zich inmiddels helemaal thuis op de rechterflank. ,,Ik voel me daar helemaal thuis. Ik vind het nu zelfs vreemd om op het middenveld te spelen. De omschakeling van middenvelder naar rechtsback is niet voor iedereen makkelijk, maar ik denk dat ik daar met mijn kwaliteiten echt thuishoor. Wel heb ik mijn loopstijl erop moeten aanpassen. Als middenvelder doe je vooral aan duurlopen omdat je altijd in beweging bent, maar als rechtsback gaat het meer om explosieve sprints. Soms van tien meter, soms van wel zestig meter. Dat vraagt om andere training. Ik ben tevreden met mijn ontwikkeling op rechtsback, maar probeer me iedere dag te blijven verbeteren door hard te trainen en goed te kijken naar andere spelers op die positie. Dan kijk ik uiteraard ook veel naar Dani Alves, de allerbeste op die plek. Hij heeft alle kwaliteiten die een moderne back moet hebben: een goede techniek, rust aan de bal, een goede voorzet, snelheid. Ik kijk wel eens met jaloezie naar zijn balbehandeling, maar ik ben helaas geen Braziliaan. Maar zijn drive om altijd goed te presteren werkt zeker motiverend.

Klaiber heeft ook veel te danken aan zijn halfjaar bij FC Dordrecht in het seizoen 2014/2015, toen de club uitkwam in de Eredivisie. Hij speelde twaalf wedstrijden en maakte daarin een goede indruk, zowel op het middenveld als op rechtsback. ,,Dat was voor mij een erg belangrijk en leerzaam halfjaar. Ik ben FC Utrecht en FC Dordrecht erg dankbaar voor die kans destijds, want een jonge speler moet altijd ergens de kans krijgen om ervaring op te doen. Na dat halfjaar wist FC Utrecht ook dat ze mij konden opstellen in de Eredivisie. De afgelopen twee seizoenen heb ik vanwege blessures helaas niet alles kunnen spelen, maar dit seizoen heb ik nog geen wedstrijd gemist. Dat is natuurlijk altijd mooi.

FC Utrecht begon dit seizoen met zes mooie wedstrijden in Europa League, maar plaatse zich niet voor de groepsfase van het toernooi. In de Eredivisie staat FC Utrecht momenteel op een vijfde plaats. ,,Het is jammer dat we uit de KNVB-beker liggen, maar we gaan er alles aan doen om dit seizoen nog als vierde te eindigen, net als vorig jaar. We willen hoe dan ook meedoen aan de play-offs en die winnen, dat is het hoofddoel voor dit seizoen. Ik probeer daarin zoveel mogelijk van waarde te zijn. Ik ben blij met mijn basisplaats, maar wil nu ook nog belangrijker worden in aanvallend opzicht met meer assists en doelpunten. Het zou mooi zijn als er komende zomer al een mooie club uit het buitenland voorbijkomt, maar ik ben 23 jaar en heb geen haast. Omdat ik hier al zo lang speel en veel aan de club te danken heb, wil ik ook dat FC Utrecht wat aan mij verdient. Ook daarom heb ik dit nieuwe contract getekend. Bovendien heb ik nu rust en zekerheid. Ik ben erg goed op mn plek bij FC Utrecht, maar ben ook ambitieus. Dat weet de club ook.

23 februari 2018