Team

Vincent Janssen

"Wil kampioen worden met Fenerbahe"

Vincent Janssen tekende op 8 september een contract voor een jaar bij Fenerbahçe. Nog geen 24 uur later maakte de 23-jarige spits uit het Brabantse Heesch al zijn debuut voor de Turkse topclub. ,,Ik voel hier erg veel vertrouwen van de supporters en de mensen binnen de club. Het is aan mij om dat waar te maken. We willen dit seizoen kampioen worden, dat is het ultieme doel.”

Fenerbahçe kwam voor Janssen op het juiste moment, nadat hij bij Tottenham Hotspur begin september in een lastige situatie was beland. ,,Ik was direct enthousiast toen ik hoorde van de interesse van Fenerbahçe. Ik ben naar Istanbul gegaan met mijn zaakwaarnemers Patrick van Diemen en Louis Laros, en eigenlijk was alles binnen een dag geregeld. Daar sprak veel vertrouwen uit. Nog geen 24 uur na het tekenen van m’n contract mocht ik mijn debuut al maken. Het onthaal op het vliegveld door de supporters en de sfeer in het stadion maakten meteen indruk. De supporters hebben hoge verwachtingen van nieuwe spelers, maar dat vind ik juist wel mooi. Ik denk dat ik een goede eerste maand heb gehad. Die vorm wil ik vasthouden en doorzetten.”

Janssen maakte zijn debuut op 9 september, met een invalbeurt van een halfuur tegen Istanbul Basaksehir (2-3 verlies). Een week later maakte hij op bezoek bij Alanyaspor (1-4 winst) zijn eerste doelpunt voor Fener. Op 23 oktober speelde Janssen zijn eerste derby van Istanbul. Met het versieren en benutten van een strafschop had Janssen een grote bijdrage in de 2-1 overwinning op Besiktas, de Turkse kampioen van de afgelopen twee seizoenen. ,,Zo’n wedstrijd had ik nog nooit eerder meegemaakt. 12 gele kaarten, vijf rode kaarten, twee penalty’s; er gebeurde zoveel. De sfeer op de tribunes bij de derby was ook ongekend, ook dat had ik nog nooit eerder in die extreme mate meegemaakt. De passie voor het voetbal zie je eigenlijk nergens anders in Europa. Mooi om, net als in Londen, te wonen en spelen in een stad met zoveel voetbalgekte. Overal op straat zie en hoor je mensen over voetbal praten. Istanbul is een prachtige stad en de mensen zijn erg vriendelijk, dus ik heb het er goed naar m’n zin. De derby tegen Galatasaray, de grote rivaal van Fenerbahçe, op zondag 22 oktober leeft nu al bij de supporters. Maar eerst spelen we op 15 oktober nog thuis tegen Yeni Malatyaspor. We willen dit seizoen kampioen worden met Fenerbahçe, dus iedere wedstrijd is belangrijk. Er zijn in Turkije geen zwakke ploegen en de vier clubs uit Istanbul hebben allemaal een selectie die kan meestrijden om het kampioenschap. Het zal dus niet makkelijk worden, maar we gaan er vol voor. We spelen helaas geen Europees voetbal, dus we kunnen alles geven in de competitie. Een grote club als Fenerbahçe moet altijd voor de prijzen spelen.”

6 Oktober 2017