Team

Jelle ten Rouwelaar

"Het was geen makkelijke beslissing om te stoppen met keepen"

Het viel hem niet mee, maar Jelle ten Rouwelaar (35) heeft de knoop doorgehakt. Hij zet een punt achter zijn actieve loopbaan en gaat komend seizoen verder als keeperstrainer. Uiteraard doet hij dat bij NAC Breda, de club waarmee hij vergroeid is. Ten Rouwelaar tekent er een contract met een looptijd van vijf jaar.

Het is, zacht gezegd, een bijzondere periode voor Jelle ten Rouwelaar. Op privé-terrein incasseerde hij een klap door het overlijden van zijn moeder, waarover later meer, en op voetbalgebied besloot hij na lang wikken en wegen te stoppen met keepen. Ten Rouwelaar kan bogen op een indrukwekkende cv. Het begon allemaal in 1998 bij FC Emmen. Daarna kwam hij achtereenvolgens uit voor PSV, FC Groningen, FC Twente, Zwolle, Eindhoven en Austria Wien. Op 31 augustus 2008 debuteerde hij bij NAC, waar hij 280 achtereenvolgende wedstrijden keepte. Hij overtrof daarmee het record van oud international Ruud Hesp, die in zijn Fortuna Sittard periode tot een onafgebroken reeks van 204 kwam.

Jelle ten Rouwelaar is een liefhebber pur sang en inmiddels een echte NAC man, die al wist dat hij na zijn actieve loopbaan keeperstrainer kon worden in Breda. En dat staat nu dus te gebeuren. Ten Rouwelaar: “Het was geen makkelijke beslissing. De eerste keer dat ik er echt serieus over na begon te denken was in december. Dan weet je dat de gesprekjes met de club over het volgende seizoen er aan zitten te komen. Toen heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nog langer zou willen spelen en die vraag is niet meer uit mijn hoofd verdwenen. Zo heel geleidelijk ging ik ernaar toe dat ik wilde stoppen als speler. Ik heb er met veel mensen over gesproken bij wie ik een goed gevoel heb. Dat leverde nogal verschillende reacties op, maar uiteindelijk leek dit me het beste en heb ik de knoop doorgehakt.”

“Dit lijkt me een ideaal instapmoment. NAC heeft nu een staf waar ik iets van kan leren en waar ik veel vertrouwen in heb. Ook hebben we met Manchester City de ideale partner in huis gehaald waar ik ook veel van kan opsteken. Verder heb ik het gevoel dat ik andere spelers meer kan leren als trainer dan als speler.”

“Ik moet zeggen dat de club me prima begeleid heeft. Ze hebben me alle tijd gegeven er over na te denken, hebben me niet onder druk gezet om mijn contract in te leveren omdat ik een dure jongen ben.”

We blikken nog even terug op Ten Rouwelaars record. Hij miste de 281ste wedstrijd door het overlijden van zijn moeder op de nog jonge leeftijd van 61. “Dat heeft wel iets moois vind ik. Het is voor mij eigenlijk de enige goede reden. Beter dan dat de reeks was gestopt door een blessure ofzo. Ik denk trouwens niet dat het record gauw wordt verbroken. Ik ben er niet echt mee bezig geweest, ik maar ik vind het nu wel leuk.”

De dood van Ten Rouwelaars moeder zorgde voor een meer dan gedenkwaardig moment in de uitwedstrijd tegen Go Ahead, waar het publiek in de 61ste minuut een indrukwekkend eerbetoon gaf. “Dat betekent heel veel voor me. Als een heel stadion gaat staan, gaat applaudisseren en ook nog You’ll Never Walk Alone gaat zingen.. ..Ik vond dat zo fijn voor mijn moeder, mijn zus, mijn naasten. Het is niet te omschrijven hoe ik me voelde, echt kippenvel. Ik denk niet dat zoiets eerder is voorgekomen, het is uniek. Waarom het mij overkomen is? Ik ben een speler geweest die altijd wilde winnen en daarbij ook wel eens over het randje ging, maar ik ben ook altijd heel open geweest naar supporters en journalisten. Ik heb altijd alles voor het voetbal gedaan, misschien heeft het daarmee te maken.”

3 mei 2016