Team

Stijn Spierings

"Bij RKC krijg ik de kans om de dingen te laten zien waar ik goed in ben"

Onder Henk Fräser raakte Stijn Spierings buiten beeld bij Sparta. Hoewel hij nog een half jaar onder contract stond bij de Rotterdammers, mocht hij uitkijken naar een andere club. Dat werd RKC Waalwijk, waarvoor Spierings onlangs tot de zomer van 2020 tekende. Daar, in het Land van Maas en Waal, hoopt hij het plezier in voetballen weer terug te vinden.

Stijn Spierings speelde in de eredivisie met zowel AZ, waar hij zijn profcarrière begon, als met Sparta, waar hij in 2016 zijn opwachting maakte. Maar zoals bekend moeten de Rotterdammers dit seizoen genoegen nemen met een rol in de Keuken Kampioen Divisie. Spierings: “Ik had gehoopt met Sparta een stapje hogerop te kunnen komen, om weer in de eredivisie te komen, maar het is met mij niet geworden wat ik voor ogen had. Ik heb niet veel gespeeld en daarom ben ik heel blij dat ik nu bij RKC zit. Ik merkte dat ze me heel graag wilden hebben en dat deed me goed. RKC is een prima club, waar ik goed opgevangen ben. Ik hoop in Waalwijk elke week te kunnen spelen en mijn spelplezier terug te vinden.”

Voor Stijn Spierings speelde een belangrijke rol dat Fred Grim hoofdtrainer van RKC Waalwijk is. Grim kent de bijna 23-jarige middenvelder van de jeugd van AZ, waar hij samen speelde met diens zoon Mike, en hij had Spierings onder zijn hoede toen hij assistent-trainer van Sparta was. Bij RKC Waalwijk laat Grim hem als een echte nummer tien spelen, de positie waar hij zich thuis voelt. Spierings: “Bij Sparta werd ik als controlerende middenvelder ingezet, maar daar kom ik niet echt tot mijn recht. Ik ben een aanvallende middenvelder, ik ben van de steekballen en van het voor de goal komen.”

“Ik ben hartstikke blij met Grim als trainer. Hij is voor mij ook een reden geweest om voor RKC te kiezen. Hij weet wat mijn sterke punten zijn. Ik krijg nu de kans de dingen te laten zien waar ik goed in ben en ik kan me daar op toeleggen. Nee, Grim heeft me geen vaste plaats beloofd; in het voetbal kun je dat soort dingen niet beloven. Maar hij heeft me wel laten merken me er heel graag bij te willen hebben; dat geeft een goed gevoel en je krijgt er vertrouwen van. Als ik speel en ik voel het vertrouwen, dan kom ik tot mijn beste spel.”

“Het bevalt me prima. We hebben na de winterstop twee gespeeld en zes punten. Het Stijn Spierings effect? Haha nee, flauwekul natuurlijk. Maar ik ben wel tevreden met hoe het is gegaan. Mijn eerste wedstrijd was uit tegen TOP Oss, dat was even weer wennen, want ik had al een tijd geen 90 minuten meer op niveau gevoetbald. De tweede wedstrijd was thuis tegen Jong Ajax. Dat was een prima pot die we met 4-1 wonnen. Met mij ging het goed met een assist en een goal.”

Voetbal International verkoos Spierings na zijn optreden in de confrontatie met Jong Ajax gelijk tot Speler van de Week in de Keuken Kampioen Divisie, en bedacht hem en passant ook met de bijnaam ‘De Artiest’. “Dat vind ik een mooie bijnaam, die misschien ook wel een beetje bij me past. Als het goed gaat in het team waarin ik speel, ga ik vaak mooie dingen doen. Dat gaat dan een beetje vanzelf. Daar staat tegenover dat er als eerste naar mij wordt gekeken als het wat minder gaat. Het oogt dan wel eens wat nonchalant, op de een of andere manier kleeft dat aan me. Maar reken maar dat ik heel graag wil laten zien wat ik waard ben en dat ik hard wil werken aan mijn zwakkere punten.”

“Ik wil graag in de eredivisie spelen, ik ga ervan uit dat ik daar goed mee kan komen. Het zou natuurlijk mooi zijn nog eens naar het buitenland te gaan, maar daar moet je ook mazzel voor hebben. Natuurlijk moet je hard werken, maar voetbal is voor een deel ook een kwestie van geluk. Je moet een paar jaar achter elkaar goed spelen, de goede trainer hebben en de goede mensen tegenkomen om stappen te kunnen maken. Maar goed, ik concentreer me nu helemaal op RKC.

24 januari 2019