Team

Ludovit Reis

"Ik krijg meer aandacht, maar ik word er niet anders van"

Het zijn mooie tijden voor Ludovit Reis. Na zijn achttiende verjaardag afgelopen juni kon hij eindelijk zijn Nederlandse paspoort ophalen, en sinds die tijd is hij vaste kracht bij Oranje onder 19. Bij zijn club FC Groningen heroverde hij een aantal weken geleden zijn basisplaats, nadat hij enige tijd genoegen moest nemen met invalbeurten. Kortom, Ludo Reis zit lekker in zijn vel.

Ludovit Reis zag op 1 juni 2000 het levenslicht in Haarlem. Omdat zijn ouders uit Slowakije komen, moest hij tot zijn achttiende wachten tot hij zichzelf Nederlander mocht noemen. Hij heeft er reikhalzend naar uitgekeken, al was het alleen maar omdat hij al enige tijd in beeld was voor Nederlandse jeugdselecties. Afgelopen zomer kon Ludo Reis eindelijk het fel begeerde document in de zak steken. “Het was een mooi moment toen ik het paspoort uiteindelijk op kon halen, maar het voelde ook wel dubbel. Ik voelde me al Nederlander, maar ik heb er wel heel lang op moeten wachten voordat ik het formeel ook was.”

Voor zijn voetballeven heeft het verkrijgen van het Nederlanderschap grote impact gehad. Een jaar na zijn officiële debuut in het eerste eftal van FC Groningen, in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Hercules, kon hij voor het eerst het Oranje tricot om zijn schouders laten glijden. Op 5 september jongstleden bracht de bondscoach van Oranje onder 19, Maarten Stekelenburg, hem tien minuten voor tijd in het veld in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland. Drie dagen later begon hij tegen Tsjechië in de basis.

Komende zomer wordt in Armenië het EK onder 19 gespeeld. In het voorjaar kan Nederland zich daarvoor kwalificeren via de zogeheten Elite ronde. Ter voorbereiding daarop nam Oranje onder 19 van 14-20 november deel aan een vierlanden toernooi in Armenië. Nederland versloeg achtereenvolgens Armenië, en de nummers een en twee in de UEFA ranking, Duitsland en Portugal. Ludo Reis was erbij: “De eerste wedstrijd kreeg ik rust. Ik had met FC Groningen de volle negentig minuten tegen Heerenveen gespeeld, de dag erna was een reisdag en daarna voetbalden we al tegen Armenië. De andere twee wedstrijden heb ik wel gespeeld en dat ging heel lekker. Ik weet niet of Maarten Stekelenburg me als een echte basisspeler ziet, maar Ik heb een aantal gesprekken met hem gehad en ik voel dat er veel vertrouwen is in mijn richting.”

Al met al gaat het snel met Ludo Reis. Anderhalf jaar geleden nog speelde hij in de relatieve anonimiteit bij FC Groningen onder 19, nu is hij een meer bekende naam in het voetbalwereldje. Reis: “Er is wel iets veranderd sinds ik bij het eerste elftal zit. Als je de jongste bent, loopt dat in het oog. Ik krijg meer aandacht, maar ik word er niet anders van. Ik doe nog steeds dezelfde dingen als bij onder 19. Ik ben Ludo en ik blijf Ludo, en ik heb elke dag lol, zeker weten. Je bent ooit met voetballen begonnen omdat je het leuk vond toch?”

Dat mag zo zijn, maar FC Groningen staat er weinig florissant voor. De club bivakkeert na een beroerde competitiestart in de onderste regionen. “Het is moeilijk uit te leggen waarom we met FC Groningen zo’n slechte start hebben gehad”, zegt Ludo Reis. “Als je de eerste paar wedstrijden verliest is dat niet leuk. De stemming wordt minder – ook al was die op zich nog best goed - en dan wordt het ook lastiger om te winnen. Andersom, we hebben nu een paar wedstrijden gewonnen en dan gaat gelijk alles beter.”

Reis doelt op de twee overwinningen tegen Excelsior en Heerenveen. In beide wedstrijden was hij basispeler, net als in FC Groningens hoopgevende optreden in de Kuip tegen Feyenoord. Daarvoor moest hij genoegen nemen met invalbeurten. Ludo Reis liet zich er niet door van de wijs brengen. “Voor mij gold gewoon dat ik hard ben blijven trainen. Je moet je eigen ding doen, laten zien dat je wilt spelen. Of ik aan mezelf getwijfeld heb? Nee, dat doe ik nooit, maar ik ben natuurlijk wel blij

27 november 2018