Loading
Team

Siem de Jong wil seizoen goed afsluiten

Siem de Jong (28) komt dit seizoen op huurbasis uit voor PSV, dat hem voor een jaar overneemt van Newcastle United. De Jong hoopt dat de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Roda JC, waarin hij in de basis stond en twee keer scoorde, een voorbode is voor een goed seizoensslot, zowel voor PSV als voor hem persoonlijk.

,,Het was een mooie avond. Voor het eerst in lange tijd weer een basisplaats en ook nog twee keer scoren. Dat had ik wel even nodig ja,” blikt Siem de Jong terug op de thuiswedstrijd tegen Roda JC (4-0) van afgelopen zaterdag. De zesvoudig international verdubbelde zaterdag zijn seizoenstotaal en staat nu op gemiddeld een doelpunt per 127 minuten. ,,Ik hoop dat het een voorbode is van een mooie laatste periode van het seizoen, zowel voor mij persoonlijk als voor de hele club. We hebben nog negen wedstrijden te gaan en ik hoop die allemaal te spelen, het liefst vanuit de basis. Na de winterstop moest ik het vooral doen met een aantal korte invalbeurten, maar het is lastig om daarin je stempel te kunnen drukken. Ik weet dat ik van mijn meerwaarde kan zijn voor dit team.”

De Jong speelt dit seizoen bij PSV voor het eerst in clubverband samen met zijn anderhalf jaar jongere broer Luuk. ,,Dat is iets wat we allebei al jaren voor ogen hadden. Luuk en ik hebben natuurlijk een bijzondere band, zowel op als naast het veld. Ik denk dat we elkaar perfect aanvoelen, zonder dat we daar al te veel woorden voor nodig hebben. Of onze verwachtingen voor dit seizoen zijn uitgekomen? Niet helemaal. De uitschakeling in de Champions League en de KNVB-beker waren toch twee enorme dompers en ook in de competitie hebben we niet altijd kunnen brengen wat we wilden. Toch is iedere wedstrijd die we samen op het veld staan bijzonder, dat koesteren we zeker.”

Met nog negen wedstrijden te gaan staat PSV acht punten achter op koploper Feyenoord en vijf punten op achtervolger Ajax. ,,Of we nog meedoen in de titelrace? Dat is waarschijnlijk niet aan ons om te zeggen. Het enige dat wij kunnen doen is proberen is iedere wedstrijd te winnen en te hopen dat we tweede worden en misschien zit er dan nog wel meer in, maar daar hebben wij geen invloed op. We krijgen wel Ajax nog thuis op 23 april, dat wordt een hele belangrijke.”

Newcastle United

Na zeven seizoenen bij Ajax (78 goals in 244 wedstrijden) vertrok De Jong in de zomer van 2014 naar Newcastle United, waar hij een zesjarig contract tekende. In zijn eerste seizoen speelde hij slechts vier wedstrijden door een zware dijbeenblessure en een klaplong. In zijn tweede seizoen bij The Magpies kwam De Jong nog tot 18 duels, al zaten daar ook een aantal korte invalbeurten tussen. ,,Ook in mijn tweede seizoen, toen ik net een basisplaats leek te krijgen, liep ik weer een ongelukkige oogblessure op tijdens de training. Om te slagen in het buitenland is het ook belangrijk dat alles een beetje meezit. Dat is bij mij duidelijk niet het geval geweest. Toch heb ik het hoofdstuk Newcastle United nog zeker niet afgesloten. Na twee teleurstellende seizoenen en de degradatie naar het Championship leek het de club en mij het beste om mij een jaar te verhuren, maar ik volg de club nog op de voet. Ik kijk altijd naar de uitslagen en probeer ook de samenvattingen altijd mee te pakken. Bovendien heb ik zeer regelmatig contact met manager Rafael Benitez, die geïnteresseerd is in mijn situatie en me op de hoogte houdt van het team,” zegt De Jong, vorig seizoen nog een van de vijf Nederlanders bij Newcastle United. ,,Dit seizoen zit alleen Vurnon Anita er nog. Hij speelt veel, meestal als rechtsback. Tim Krul is dit seizoen ook op huurbasis weer in Nederland, Daryl Janmaat speelt bij Watford en Georginio Wijnaldum doet het fantastisch bij Liverpool. Dat verbaast me niet. Bij Newcastle deed hij het in zijn eerste seizoen in Engeland ook al geweldig, al had hij daar een meer aanvallende rol. Bij Liverpool is hij echt een complete middenvelder geworden, zowel aanvallend als verdedigend enorm belangrijk voor die ploeg.”

Newcastle United staat nu bovenaan in het Championship en lijkt na een jaar afwezigheid weer op de weg terug naar de Premier League. ,,Zoals het er nu uitziet sluit ik straks in de voorbereiding gewoon weer aan en zullen we kijken hoe mijn situatie is. Ik heb zeker nog wel de ambitie om daar te slagen.”


9 maart 2017