Loading
Team

Tom van de Looi ziet eerste contract als motivatie

Tom van de Looi (17) tekent vandaag zijn eerste profcontract bij FC Groningen. De verdedigende middenvelder, zoon van Erwin van de Looi, speelt al zeven seizoenen in de jeugdopleiding van de Groningers. ,,Dit contract zie ik als een beloning voor al het harde werken, maar vooral als een motivatie om te bewijzen dat ik het vertrouwen van de club waard ben.”

Aanvoerder

,,Een hele speciale dag, zeker. Voor m’n gevoel gaat het nu allemaal echt beginnen,” zegt Van de Looi, die op zijn tiende in de jeugdopleiding van FC Groningen terecht kwam. ,,Ik ben begonnen in de D3 en zit nu als eerstejaars A-junior in de O19. De afgelopen zeven jaar heb ik mezelf constant kunnen ontwikkelen, maar qua faciliteiten en organisatie heeft de hele jeugdopleiding van FC Groningen zich de laatste jaren goed ontwikkeld. Mooi om daar onderdeel van uit te maken,” zegt de 17-jarige middenvelder. ,,Ik ben een verdedigende middenvelder, maar probeer vanuit die positie ook het spel te maken. Ik heb goed tactisch inzicht en probeer mijn medespelers aan te sturen. Ik ben de laatste jaren ook vaak aanvoerder geweest in mijn teams.”

VWO

Van de Looi is nog niet bezig met een debuut in de hoofdmacht van FC Groningen. ,,We werken bij FC Groningen wel met een intern ontwikkelingsplan voor iedere speler, maar zelf ben ik niet zo van de carrièreplanning. Het enige dat je kunt doen is iedere dag keihard werken en als je de kans krijgt om mee te doen bij het eerste, moet je die grijpen. Voorlopig speel ik m’n wedstrijden in de 019 en train ik twee keer per week overdag mee met het beloftenteam, op maandag en op dinsdag. Op die twee dagen ga ik niet naar school. Ik zit in mijn examenjaar op het VWO. Het vergt veel van mezelf, maar alles heeft te maken met een goede planning. Ik wil dit seizoen presteren op twee vlakken, daarna kan de focus op het voetbal.”

Oranje

Sinds begin dit jaar maakt Tom ook deel uit van de Nederlandse jeugdploegen. ,,Eerst werd ik bij Oranje onder 17 geselecteerd. Daarvoor heb ik vier interlands gespeeld en ben ik in mei mee geweest naar het EK in Azerbeidzjan. Daar kwamen we tot de halve finale, waarin Portugal uiteindelijk te sterk was. Een heel bijzonder en leerzame ervaring.” Na het EK maakte Van de Looi de stap naar Oranje onder 18. ,,Daarvoor heb ik nu drie oefeninterlands gespeeld: een tegen Italië en twee tegen Denemarken. De onder 18 is geen officiële lichting, dus we spelen vooral toernooien en oefenwedstrijden.”

Vader

Erwin van de Looi, de vader van Tom, verhuisde deze zomer van Groningen naar Tilburg. Daar is hij trainer van Willem II. ,,Ik zie hem nu één of twee keer per week, maar we hebben zeker dagelijks contact. Ik kan alles met hem bespreken. Hij ziet me alleen niet meer iedere wedstrijd spelen, dat is wel jammer. Vorige week moesten we uit bij NAC Breda, dan is hij er natuurlijk wel. Ik heb nu herfstvakantie, dus dan zoek ik hem ook even op in Tilburg. Volgende week zaterdag staat Willem II – FC Groningen op het programma. Een bijzonder duel voor mijn vader en voor mij.”