Loading
Team

'Taak voor de spelers om rustig te blijven’

Eric Botteghin (29) woont en voetbalt al bijna tien jaar in Nederland. Via FC Zwolle, NAC Breda en FC Groningen maakte hij in de zomer van 2015 de overstap naar Feyenoord. ,,Toen noemde ik mezelf één van de gelukkigste mensen van Nederland. Nu ben ik misschien wel de aller-gelukkigste.”

Botteghin kent een uitstekend seizoen in het hart van de verdediging van Feyenoord, dat met 27 punten uit de eerste negen wedstrijden op een maximale score staat. Ook het doelsaldo is indrukwekkend: 25 goals voor, slechts 3 goals tegen. De Rotterdammers zijn de enige club in de twintig sterkste competities van Europa die in de competitie nog geen punt lieten liggen. ,,Dat is zeker iets om trots op te zijn, maar het enige waar wij als spelersgroep aan denken is om die reeks zo lang mogelijk voort te zetten.”

Afgelopen zondag verspeelde Feyenoord in het uitduel bij NEC bijna voor het eerst twee punten, maar kort voor tijd maakte invaller Michiel Kramer de winnende 1-2. Botteghin vierde de treffer uitbundig. ,,Haha ja, ik heb de beelden na afloop ook gezien. Ik kon er wel om lachen. Ik wist in m’n enthousiasme even niet hoe ik m’n vreugde moest uiten en wilde drie kanten tegelijk op rennen. De ontlading was enorm,” zegt hij. ,,Het was mooi dat Michiel de winnende treffer maakte. Dat geeft maar weer eens aan dat we het echt met z’n allen doen. Het niveau op de trainingen is enorm hoog en iedereen vecht voor zijn plekje. Nu moeten we proberen ons niveau zo constant en hoog mogelijk te houden. We werken eigenlijk met hetzelfde team als vorig seizoen, met een aantal goede versterkingen erbij. Persoonlijk merk ik natuurlijk ook dat het lekker gaat, daar kan ik niet omheen.” Botteghin miste dit seizoen nog geen minuut en scoorde de winnende treffer in de topper tegen PSV (0-1) op 18 september.

Voor Botteghin en zijn teamgenoten wacht nu een drukke week. Donderdagavond komt het Oekraïense Zorja Loehansk op bezoek in De Kuip voor het derde groepsduel in de Europa League, terwijl komende zondag in Rotterdam de eerste Klassieker van het seizoen wordt afgewerkt. ,,Natuurlijk merken wij ook dat de fans en de pers al erg met de Klassieker bezig zijn, maar als speler kun je nooit op de zaken vooruit gaan lopen en kun je eigenlijk alleen denken aan de eerstvolgende wedstrijd. Dat doen we dan ook. Als we dit seizoen ook iets willen neerzetten in Europa, dan zullen we donderdag moeten winnen van Zorja Loehansk. Pas daarna kan de focus op het duel met Ajax. Vorig seizoen heb ik al twee Klassiekers gespeeld. Thuis werd het 1-1, uit 2-1. Bij die bekerwedstrijd in De Kuip, die we diep in blessuretijd wonnen, deed ik helaas niet mee. Dit zijn de mooiste wedstrijden voor een voetballer. De Klassieker is echt heel bijzonder, vooral vanwege de sfeer in ons stadion. Heel het land kijkt mee, ook mensen die niet voor Ajax of Feyenoord zijn. Als het goed is wordt de wedstrijd zelfs in Brazilië uitgezonden. De topduels in de Eredivisie worden daar ook uitgezonden, net als onze wedstrijd tegen Manchester United in de Europa League. Dat was voor het eerst dat ik merkte dat ze in Brazilië een beetje weten wie ik ben. Ik kreeg na afloop van die overwinning veel leuke berichtjes van familie en vrienden. Zo’n grote tegenstander spreekt natuurlijk wel aan. Nee, van de Braziliaanse voetbalbond heb ik nog niks gehoord. In Brazilië heb je ook veel mooie derby’s en wedstrijden tussen rivaliserende clubs, maar de Klassieker is in Nederland met niets te vergelijken. Dat maakt het extra speciaal.”

Botteghin viert in januari 2017 zijn tienjarig jubileum op Nederlandse bodem. Hij spreekt de taal goed en is inmiddels wel gewend aan alle Nederlandse eigenaardigheden en gebruiken. ,,Toch blijf ik een echte Braziliaan. Ik heb een Braziliaanse vrouw en thuis spreken we gewoon Portugees. In de zomerstop en winterstop ga ik altijd wel even terug, maar verder moeten we het vooral doen met vrienden en familie die hiernaartoe komen. Als ik een paar dagen vrij ben ga ik nooit terug, maar zoeken we meestal even de zon op in Portugal of Spanje.”

Ook buiten het veld gaat het Botteghin voor de wind. ,,Sinds december ben ik vader van mijn zoon Rafael. Daar ben ik ook erg trots op. Ik ben erg dankbaar met alles wat ik momenteel heb, zowel in het voetbal als in het leven.”